Rumini, a hajósinas


A horgolótűvel szobrászkodni is lehet. Fiaim kedvenc mesehőse, a Rumini figura a japán amigurumi technikával készült, ami kb. horgolt vagy kötött, kitömött babát jelent. Bármilyen formát ki lehet vele alakítani, és mégis végtelenül egyszerű. Csak a rövidpálcát kell hozzá ismerni, az egész abból áll, kivéve a kiegészítőket.
Öltöztethető, kapott kék-fehér csíkos pulcsit, homokszín bermudát, távcsövet a kezébe (pánttal húzható a kezére, hogy levehető legyen), végül még a kincseket rejtő hátizsákja is előkerült. Vígan kémleli a láthatárt az árbockosár felé igyekezve. Amikor megmutattam a fiúknak, sok mindenre számítottam, de erre a reakcióra nem voltam felkészülve:
– De jó! Kellene hozzá még egy Balikó, meg kapitány, meg Dundi Bandi, na meg akkor már egy horgolt hajó is!
Na neeeee!

Leírás:
Halványszürke, sima felületű pamutfonalból készült (Catania).
Egyszerűbben is ki lehet alakítani egy egérfejet, csúcsos orral, ahogy szokták, de azt akartam, hogy a lehető legjobban életre keltse a könyv rajzait. Ezért a fejet úgy kezdtem el, mint egy gömböt. A gömböt itt le is jegyzem, mert abból sok minden készülhet:
Az első hurokba 6 rp.
A 2. körben mindegyikbe 2 rp.
A 3. körben felváltva 1-2 rp. A végén 18 szem lesz így.
A 4. körben 2-1-1 rp.
Az 5. körben 2-1-1-1 rp.
A 6. körben 2-1-1-1-1 rp, ekkor elérjük a legszélesebb részt 36 szemmel.
Innen 4 kör változatlan szemszámmal, azaz mindegyikbe egyet, majd a szaporítás köreivel megegyező módon fogyasztunk, ahol ott 2 szemet vettünk, most kettőt egybehorgolunk. El ne felejtsük időben kitömni, amikor még van egy kis hely, különben bonthatjuk vissza.
Egy nehézség van csak: nem nagyon látszik, meddig tart egy kör. Ha nem akarunk ezzel szenvedni, nyugodtan horgolhatjuk spirálisan is.
A szálvégeket könnyű behúzni egy kisebb horgolótűvel, kis távolságról oldalról benyúlva. A tömés közt elfér, nem kell szépen eldolgozni.

Na már most, az egérfej nem gömb ugyebár. A 6. körtől tehát enyhén fogyasztani kezdtem, hogy a tarkó felé kicsit összeszűküljön. Kitömtem, lezártam, 7 cm hosszú lett.
A füle komoly kihívás, a hátulja szürke, az eleje halványrózsaszín. Mindenféle fület meg kell törni, hogy élethűen álljon. Ennel a felső részét elég kis szögben vissza kellett hajtani. (Macifület elég tompaszögben.)
Szeme, orra gyöngy, szája huncut mosolyra húzva, amiből kilógnak elöl nagy lapátfogai. A fogakat 10-es fehér horgolófonalból csináltam, hogy szinte csillogjanak.
A nyak nem körből van, mivel a fejnek kissé előre kell dőlnie. A hátsó részére ezért plusz egy félkör került feltámasztásnak. 15 rp-ből álló körrel indítottam, majd a véznácska testet alakítottam ki, popsinál enyhén domborítva. 7 cm hosszú, fentebb 3 cm, derékban 3,5 cm átmérővel.
Lábaknak drótot fűzünk a test aljába. Nem muszáj, de sokkal jobban lehet vele játszani. A lábakkal gyorsan lehet haladni, 9-9 rp-vel keskeny hengert horgolunk a drótok köré, két oldalt csípőnél plusz félkörrel, lábfejeknél kiszélesítve, talpaknál halvány rózsaszínnel, 11 cm hosszúságban.
A kezekhez is kell drót, amit átvezettem a testen. A lábhoz hasonlóan készül, csak rövidebb, 7 cm, a kézfejek pedig ne hengeresek, hanem laposak legyenek (ezt a lezárásnál érjük el), hogy tudjon fogni vele.
Farok is kell, egyszerű láncszemsorból áll, vékony műanyagbevonatú dróttal, mert anélkül felkunkorodik, mint a kismalacnak.
A ruha egyrh. pálcákból készült, a nadrág kapott sliccet is. A hátizsák nyitható, és talán kivehető a távcső oldalán a két perem.

Reklámok

Rumini, a hajósinas” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Hajózni márpedig szükséges! | Kökénykunyhó

  2. Pham-Hájas Gabriella

    Szia! 🙂 ne haragudj, hogy így ismeretlenül ilyesmikkel zaklatlak, de nem dolgozol véletlenül megrendelésre? Gyönyörű lett Rumini és az én kisfiaimnak is nagy kedvence, nagyon szeretném őket Karácsonyra két figurával meglepni! 🙂
    Előre is köszönöm válaszod és további szép napot kívánok! 🙂
    Gabi

    1. Szia, Gabi, nem zaklatsz. Eddig még nem gondolkoztam ezen, de ha meg tudsz nevezni egy összeget, amiért megéri két napot ráfordítani figuránként, akkor megoldjuk. Neked is szép napot! Nati

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s