Egy kis éji színezés

DSCF5748
Befejeztem az első képet a Bűvös erdőben, miközben éjszakánként filozófiát, római jogot és latint hallgatok. Párom ugyanis vizsgákra készül nagy buzgalommal, hogy példát mutasson a kölköknek.
A színezés mindent tarol mostanában. Akit még nem húzott le az örvény, az talán karácsonyra talál ilyen könyvet a fa alatt, így engedjetek meg néhány tippet, egy kiinduló tízparancsolatféleképpen.
1. A stílust, a technikát és a hátteret magunk választhatjuk meg. Rengeteg megoldást lehet látni a neten, de nem tanácsolom szolgai követését egyiknek sem, mert mégiscsak a saját lelkivilágunkat kellene tükröztetni a műben.
2. Ne féljünk a színektől. Nem kell feltétlenül zöldre színezni a leveleket, barnára meg a törzset. Nem vagyunk az iskolában, már nem fog a tanító néni szemöldököt ráncolni, ha nem az ő elvárásait követjük. Elváráskövetésből sosem lesz művészet. Ha éppen rózsaszín bagolyhoz van kedvünk, akkor legyen rózsaszín az a bagoly.
3. Leginkább színes ceruzát javaslok hozzá. Filcet lehet olvasni ajánlásként, de azt garantáltan meg fogjuk bánni. A kisgyerekeknek is először színes ceruzával kell(ene) megtanulni rajzolni. Azért legyen a ceruza jobb minőségű, legalábbis fogjon (manapság már nincsenek nagy igényei az embernek). Én most a 36 darabos Derwent Artists ceruzát használtam. Vannak még jó technikák, de azokhoz csak akkor nyúljunk, ha színes ceruzával már tudunk varázsolni. Tényleg varázsolni. Később megmutatok ilyen technikákat is.
4. Nem vagyunk már 5 évesek, hogy faltól falig bemázoljuk a formát egy színnel. Érzékeltessük az árnyékolást akár egy színt halványan és jobban megnyomva, akár más színnel is belemehetünk, alapesetben feketével.
5. A színkeverés színes ceruzával is működik. Keverjünk bátran.
6. Legyenek átmenetek szépen egymásba mosódva.
7. Zöld lombokat lilával árnyékolva megnyerő hatásokat lehet elérni.
8. Ne feledkezzünk meg a háttérről sem. Legjobb pasztell színeket használni.
9. Nagyjából képzeljük el előre, mit szeretnénk látni. Az apróságok mind ahhoz igazodjanak.
10. A legfontosabb: ne türelmetlenkedjünk. Róma sem egy nap alatt épült fel. Ne az eredményt akarjuk látni minél előbb, hanem élvezzük az oda vezető utat is. Anélkül semmit sem ér az alkotás.
DSCF5751
Ezen a képen én az éjszaka-nappal változását szerettem volna megjeleníteni, mivel a két oldal gyakorlatilag egymás tükörképe, csak az állatok változnak. Középen a Hold és a Nap korongja világítja meg az elvarázsolt erdőt. A nappali erőteljes színeknek egy tompább változatát használtam éjszakára. Párom kedvence a piros fatörzsre felkúszó inda és a lila fa lombja, az enyém a bordó-sárga levélkunkor. A fiúk teljesen bezsongtak tőle, drukkoltak a színek kiválasztásánál, megcsodálták az alakuló részleteket, és természetesen ők is színezőt kérnek. Megígértem nekik, hogy ha kijön a tengeri és az állatos, akkor megkaphatják. De ilyen szépen kell ám kitölteni!
DSCF5750

Reklámok

Egy kis éji színezés” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Titkos kert « Katamese

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s